Zöld tea

A zöld tea a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval.

Alapvetően Ázsiában népszerű ital,napjainkban, a kedvező élettani hatásainak köszönhetően egyre kedveltebb azokban az országokban is, ahol eddig a fekete teát részesítették előnyben.

Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek és a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajta. A belőle készült főzet smaragdos színű.

tea_plucking.jpg

A zöld tea egyáltalán nem erjesztett. Nem sokkal a szüret után gőzölik vagy melegítik így az erjedési folyamatok leállnak.

Ezután a leveleket formázzák összesodorják, majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják.

A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

Fontosabb termelő országok Kína és Japán

Érdemes néhány szót szólni a ceyloni zöld teákról. Bár Srí Lanka szigetén az éghajlat és a földrajzi viszonyok a legelőnyösebb feltételeket kínálják, az európai és amerikai piac hagyományosan a fekete teájukat értékelte.

Mindössze tíz éve állítanak elő kiváló minőségű zöld teát, eddig csak a távol-keleti teaimádók juthattak hozzá ehhez a különlegességhez.

A japán tea széna illatú, a kínai zöld tea gyökér ízű, a ceyloni zöld teából a trópusi hegyek egzotikus illata árad.

A zöld tea exportját a kínaiak központilag ellenőrzik, és a legkiválóbb minőségűeket nem adják ömlesztve, a többi termelő ország is saját ipara és a minőség védelmében a legjobb teákat maga csomagolja, minél közelebb az ültetvényekhez, hogy ne veszítsenek zamatukból.

Címkék: tea, zöld tea