Zöld tea a csontok egészségéért

A zöld teát évezredek óta használják a kínai tradicionális orvoslásban. Számos jótékony hatása ismert, segíti a vércukor regulációját,  diabetikus hatással rendelkezik, cukorbetegeknek ajánlott a fogyasztása.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak a benne lévő polifenolok családjába tartozó epigallocatechin-gallátnak, amely segít a daganatos betegségek megelőzésében.

A zöld tea pozitív egészségügyi hatása összetevőiben rejlik. Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek melyek nagy koncentrációban fordulnak elő a zöld teában.

kinaiorvoszoldtea_1.png

A zöld teát évezredek óta nem csupán italként, hanem gyógyászati célból is fogyasztják.

Hongkongi kutatók szerint a zöld tea a csontok erősítésére is alkalmas. Ping Csung Leung és munkacsoportja a csontképződés, csontlebomlás tanulmányozása során észlelte a zöld tea néhány hatóanyagának figyelemre méltó tulajdonságait.

A Kínai Orvostudomány Intézetének munkatársai szövettenyészetben vizsgálták a csontot építő sejtek viselkedését a zöld tea háromféle hatóanyagával történő kezelés során.

A zöld teában a katechin kémiai csoport többféle változata megtalálható. Ezek közül az epigallokatechin, EGC, gyógyhatása tűnt a legígéretesebbnek. A csontépítő sejtek kezelése EGC adásával, néhány nap alatt 79 százalékkal növelte az új csontszövet keletkezését.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az így kifejlődő csontszövetben, EGC hatására a mész beépülése is fokozódik, ami erősebb vázszerkezetet jelent. A kedvező eredményt még tovább növelte, hogy a csontot lebontó sejtek működése viszont lassult, ezért az egyensúly a csontok lebontása helyett a jobb minőségű, új csont épülése irányába mozdult el. /Journal of Agricultural and Food Chemistry/

Az öregedés a csontok erősségének, biztonságának fokozatos romlásával, az oszteoporózis előrehaladásával jár. A kínai kutatók szerint a zöld tea fogyasztásával ezt a folyamatot talán mérsékelni lehet.

A zöld teában kevesebb koffein található, előnyös hatású anyagokból valamivel többet tartalmaz, mint a fekete tea.

A zöld teát natúran, lehetőleg cukor és édesítőszer használata nélkül kell fogyasztani.