Zöld tea élettani hatásai (folytatás)

Camellia sinensis napon szárított levele, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák. A minősége a fajtán és a termőterület hollétén kívül azon múlik, milyen zsenge a levele.

A legjobb teát az ágvégi, ki nem feslett levélrügy és a második kifeslő levélke adja. Sokra értékelik a félig fermentált teát is, ilyen az Oolong, "fekete sárkány" tea.

A zöld teában több a koffein mint a kávéban, fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását.

energikussag.jpg

Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet.

Mindezt káros mellékhatások nélkül.

A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat.

C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz,és magas arányban a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át.

Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.

Távol-keleti felmérések szerint azoknak az iskolásgyerekeknek, akik napi egy csésze cukor nélküli zöld teát isznak, feleannyi szuvas foguk van, mint az átlagnak.

Üszkösödő sebek kezelésére áztasson egy teás zacskót langyos vízbe, nyomkodja ki, és öt-tíz percen át szorítsa a sebre.

Régen ismert tény, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását.

A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.

A zöld tea tartalmaz,a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát.

A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.

Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti.

Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét.

Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát.

Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést.

Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét.

Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez azért is igaz, mert Kínában a tea őshazájában nem ismerik ezeket a betegségeket.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stresszoldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.

Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban hormon normalizáló hatása miatt megelőzi a pattanások kialakulását.

Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.

Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, cukorral együtt savasítja a szervezetet.

Újabban a zöld tea porrá őrölt változatát kapszulázzák "szűztea" fantázianéven juthatunk hozzá.

Címkék: tea, zöld tea, Kína