Zöld tea feldolgozása
A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tea levelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll.
A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségüknek megfelelően válogatják és szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik.
A gőzölés jelentősége abban áll, hogy ezek hatástalanítják a fermentációt végző enzimeket. Az oolong teák félig fermentálódnak, a fekete teák egészen. A fermentáció során ezek az enzimek ugyanis lebontják a tealevelekben található, katechineket /kristályos észterek, a cserzőanyagok kiindulási anyagai/.A zöld tea katechinjei flavonoidok, a növényi metabolizmus másodlagos termékei, fenolos szerkezetű vegyületek, és eredetileg védelmi funkciót töltenek be a növényekben.
A katechinok körülbelül a zöldtea-levelek súlyának 30%-át teszik ki. Mennyiségben, és hatásosságának mértékében ezek közül egyaránt kiemelkedik az epigallocatechin gallate.
A katechin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.
Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti.
Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét.
Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát.
Normalizálja az emésztést, a bélműködést.
A polifenolok erős antioxidánsok,hatékony védelmet nyújthatnak bizonyos rákos és köszorúér megbetegedésekkel szemben,ismert zsírégető, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk.
A katechinek rendkívül sok antioxidáns folyamatban részt vesznek. Leghatásosabbnak az EGCG-t találták. A rák kialakulásáért felelős DNS-károsodást megelőző antioxidáns tevékenységét a C-vitaminnál körülbelül 100-szor, az E-vitaminnál 25-ször erősebbnek becsülik.
A zöld tea katechinjeit egyébként is a leghatásosabb rák elleni anyagokként tartják számon. Rengeteg kísérletet, kutatást végeztek ebben a témában, és nagyon sok folyamatot tártak fel, a legfontosabb felfedezés, hogy az EGCG (és az EGC, ECG is) bizonyos típusú rákos sejtek szaporodását képes úgy gátolni, hogy beindítja azokban az apoptózist, a programozott sejthalált. Érdekes, de az apoptózis az egészséges sejteket nem érinti. További igen fontos hatása, hogy csökkenti az urokináz nevű enzim termelődését, ami a rákos sejtek növekedéséhez elengedhetetlen.Ezzel határozottan lassítja a tumorok növekedését,és az áttétképződést.
A koszorúér betegség, általában az érelmeszesedés elleni hatást is több mechanizmuson keresztül érik el a katechinek, melyek közül a legfontosabb, hogy gátolják azt a folyamatot, mely az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulásához (oxidatív károsodásához) vezet, ami az érszűkületet okozó plakkok kialakulásának fő okozója.
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásuk nem teljesen tisztázott, valószínűleg antioxidáns tulajdonságukkal függ össze.
Sportolók számára a katechinek legfontosabb tulajdonsága, hogy segítik a zsírégetést. A zöld tea pozitív eredményekkel szolgált a zsírégetés terén,az biztos, hogy a katechinek és a koffein szinergikusan erősítik egymás termogén hatását, akár a zöld teában természetesen megtalálható kombinációként, akár kiegészítőként külön-külön szedve őket.