Zöld tea eredete, fajtái

Az emberiség legelterjedtebb italának felfedezése Kínából ered. A kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak.

A Camellia sinensis napon szárított leveleit, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák.

A minősége a fajtán és a termőterület hollétén kívül azon múlik, milyen zsenge a levele. A legjobb teát az ágvégi, ki nem feslett levélrügy és a második kifeslő levélke adja. Sokra értékelik a félig fermentált teát is, ilyen az Oolong, azaz "fekete sárkány" tea.

A Longjing tea egy híres kínai zöld tea fajta, rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert.

a Longjing leveleit is serpenyőkben szárítják, hogy megállítsák a fermentáció folyamatát. A tea előállításánál a fermentáció a frissen szedett levelek száradása, ami oxidációval jár. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan.

Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel.

A teák között a legmagasabb katekin-koncentrációval rendelkezik, C-vitamint és aminosavakat tartalmaz.

Készítésekor a vízet felforralják, majd visszahűtik 80 fokra így öntik a levelekre. A legtöbb teafajtától eltérően a jóminőségű Longjing többször is forrázható.

A Puer vagy más néven öreg tea tekinthető a legkülönlegesebbnek az elkészítési módját illetően.A puer teát minden esetben a legjobb minőségű zöld teából állítják elő, amelyet tömbökké préselnek, egyesével becsomagolnak, és sok sok évre elásnak a föld alá egy ládában, vagy száraz, sötét és állandó hőmérsékletű helyre süllyesztik. Ezeket a teatömböket megszámozzák, és nyilvántartják őket, hogy lehessen tudni a korukat. Általában 10, 15, 20, 35, 50 évig tartják őket,gondosan ügyelve az optimális körülményekre.

Az évek folyamán a ginzenggel összemérhető energiát gyűjt össze, és az egyik legkíméletesebben normalizáló és egészségvédő hatással bír. Különös föld íze van, forrázata sötét vöröses-barna. Nagyon magas az antioxidáns és ásványi-anyag tartalma.

A másik fontos tea termelő ország Japán. Aracha japánul, nyers zöld tea.

A leggyakrabban fogyasztott tea Japánban a Sencha "gőzölt tea", három eltérő szüreti időben szedve különböző minőségben készül. Minél korábbi a szüret, annál magasabb minőségű a tea.

teaszertartas.jpg

Bancha "közönséges tea", hasonló, mint a sencha, csak idősebb levelekből, kevés koffeint, sok kalciumot tartalmaz.

Japánban mindenütt ugyanazon növényről szüretelik, mint a senchát, azzal ellentétben a negyedik-ötödik-hatodik levelet szedik le, a senchánál a friss levélhajtást, az első két levelet. Ezért ez egy egyszerűbb tea, ami kevesebb koffeint tartalmaz, mivel a fiatalabb levelek magasabb koffeintartalmúak és jobb minőségűek.

A zöld tea serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet. Mindezt ráadásul káros mellékhatások nélkül teszi.

Címkék: tea, zöld tea, Kína