Zöld tea fajtái

Oolong tea tulajdonképpen félúton van a zöld, és a fekete tea között. Ez abból ered, hogy ezt a teafajtát noha erjesztés alá vonják, de a folyamatot leállítják, mielőtt az erjedés, az oxidáció teljesen végbe menne. Ennek köszönhetően az Oolong tea  rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival.

Az Oolong tea levelei flavonoidokban gazdagok. A P-vitamin, a C-, és az E-vitaminokkal közösen segítenek a szívbetegségek megelőzésében. Az Oolong teában a szelén, mint antioxidáns, védi a szervezetet a rák kialakulásától. Megakadályozza a szabad gyökök oxidációját, azaz lassítja az öregedési folyamatot.

Az Oolong tea koffeint is tartalmaz. A koffein a központi idegrendszert stimulálja, és elősegíti a zsírok felszabadulását, valamint energiaként történő felhasználását.

tea2.jpg

Az Oolong tea plusz energiához juttat minket, kihajtja a felesleges vizet, és segít a zsírégetésben is.

Longjing az egyik leghíresebb és legjobb minőségű kínai zöld tea Rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert. A Longjing-et hét osztályba sorolják Superior, Special, 1-től 5-ig. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan. Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel.

A tea C-vitamint és aminosavakat tartalmaz, valamint a teák között a legmagasabb katekin-koncentrációval rendelkezik.

A tea készítésnél a vizet először felforralják, majd körülbelül 80 °C-ra visszahűtve öntik a levelekre.

A legtöbb teafajtától eltérően a jó minőségű Longjing többször is forrázható.

A Gunpowder tea minden egyes levelét kis golyóvá gyúrják össze. Egyes leveleket korábban kézzel sodorták, manapság ezt a műveletet gépek végzik,a legjobb minőségűeket ma is kézzel sodorják. A tealevelek Gunpowder teává való sodrása által a levelek kevésbé lesznek érzékenyek a fizikai sérülésekre, valamint ízükből, aromájukból többet tudnak megőrizni.

Vásárlásakor fontos, hogy a fényes golyókat keressük, ami azt jelzi, hogy a tea viszonylag friss.

Puer vagy más néven öreg tea tekinthető a legkülönlegesebbnek az elkészítési módját illetően. Puer dél-kínai városról kapta a nevét. Minden esetben a legjobb minőségű zöld teából állítják elő, amelyet tömbökké préselnek, egyesével becsomagolnak, és sok sok évre elásnak a föld alá egy ládában, vagy száraz, sötét és állandó hőmérsékletű helyre süllyesztik. A teatömbök elkészítése során a friss zöldteát általában ötféle (lapos és kerek, rúd, tégla, csésze forma és gömb) öntőformába rakják, amelyekben forró gőz fölött tartva, igen erős nyomással összepréselik.

Így a tea vályogtégla-szerű szilárd formát vesz fel. Ezeket a teatömböket megszámozzák, és nyilvántartják őket, hogy lehessen tudni a korukat. A puer teákat sem fermentálják teljesen, de jobban, mint az oolong teákat. Általában 10, 15, 20, 35, 50 évig tartják őket, gondosan ügyelve az optimális körülményekre.

Az évek folyamán a ginzenggel összemérhető energiát gyűjt össze, és az egyik legkíméletesebben normalizáló és egészségvédő hatással van a szervezetre. Rendkívül különös föld íze van, forrázata sötét vöröses-barna. Nagyon magas az antioxidáns és ásványi-anyag tartalma.

Bancha "közönséges tea" egy Japánból származó, mindennapi fogyasztásra szánt zöld tea.

Az év folyamán egy későbbi szüretből származik nyár végéről, ősz elejéről, így nagyobb, öregebb levelekből készítik az első szüretből származó levelekből állítják elő a Szencha teát.

teafelek.jpg

Durva törésű, viszonylag nagyobb darabokból áll. Koffeint csak kismértékben tartalmaz, így gyerekek is fogyaszthatják, az esti órákban, akár lefekvés előtt is iható.

C-vitamin és kalcium tartalma viszonylag magas. Főzete sárgás-zöldes színű, karakteres ízű.

Japánban mindenütt ugyanazon növényről szüretelik a zöld teát, mint a senchát, viszont azzal ellentétben a negyedik-ötödik-hatodik levelet szedik le,a senchánál a friss levélhajtást az első két levelet.

Ezért ez egy egyszerűbb tea, ami kevesebb koffeint tartalmaz, a fiatalabb levelek magasabb koffeintartalmúak és jobb minőségűek.

multi-vitamin.hu

Címkék: tea, zöld tea, Kína