Zöld tea élettani hatásai

A zöld tea a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. Élettani hatásainak köszönhetően egyre jobban kedvelik napjainkban.

A tea fogyasztás legendás eredete Kínában több mint 4000 évvel ezelőtt kezdődött.

A zöld teát mint gyógyszert használják, és italként Ázsia nagy részén fogyasztják, köztük Kína, Japán, Korea, Thaiföld és Vietnam, a testhőmérséklet szabályozására,sebek gyógyítására, a vércukorszint és az emésztés támogatására. Megakadályozza a fáradtságot , és javítja a vizelet és az agy működését.

fogyas_egeszseg.jpg

A zöld tea nem elhanyagolható élénkítő hatással rendelkezik, jelentős koffein és theophillyn tartalma miatt.

Zöld teát mint nyersanyag kivonatot, felhasználják a különböző italok, egészséges élelmiszerek, étrend-kiegészítők, és kozmetikai termékek készítéséhez.

Több fajta zöld tea van, a fajták lényegesen különböznek a változó termesztési körülmények, kertészetek,a feldolgozás, és a betakarítási idő miatt.

A zöld tea hatóanyagai között polifenolokat katechineket, flavonolokat,ásványi anyagokat alumínium és réz, vitaminokat C, B2, D, K, és illóanyagokat, koffeint amit korábban teinnek hívtak, és kis mennyiségben teobromint és teofillint is találhatunk.

A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően. A szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, annak mértéke is.Védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

A katechin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív és érrendszer megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát.

A katechin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.

Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti.

Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét.

Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát.

Normalizálja az emésztést,és a bélműködést.

Az öregedésért felelős szabad gyököket semlegesíti, emellett számos ásványi anyag és vitamin található benne, melynek következtében a tea csökkenti a szív megbetegedések kialakulásának kockázatát, fluortartalmának köszönhetően pedig jó hatással van a fogakra, és segít a száj és az íny egészségének megőrzésében.

Egy kutatás során a tea és az ivóvíz hatásait hasonlították össze, azt vizsgálták, hogy a tea illetve a víz fogyasztása hogyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, amely közvetve utalhat a szív- és érrendszeri betegségek, a trombózisok kialakulásának veszélyére. Mind a rövid, mind a hosszú távú eredmények szignifikáns különbséget mutattak a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt.

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak.

Kutatások bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az immunrendszer erősítésére, a fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni védekezésben, a rákmegelőzésében, és csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, hosszú múltra visszatekintő tapasztalati tények igazolják.

A zöld teákhoz sem cukrot, sem más ízesítőt nem használunk.

Fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása.

Címkék: tea, zöld tea, Kína