Zöld tea jótékony hatásai

A tea igen népszerű ital, egyes kultúrák szerves hozzátartozója, és az egészségre is jótékony hatással van.

Számos antioxidáns tulajdonságú vegyületet tartalmaz, ezek közül kiemelkedő a polifenol szerkezetű,flavonoid vegyületek koncentrációja.

Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő molekuláinak tekinthetők, gátolják a szabad gyökök káros hatásait,a daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségek mellett más kórállapot kialakításáért is felelősek.

A tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, mint a kardiovaszkuláris betegségek, rosszindulatú daganatok, ízületi gyulladások, Alzheimer-kór.

Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. Ennek alapján a teafogyasztás csökkentheti a csontritkulás mértékét, vagy megakadályozhatja annak kialakulását.

A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katechinek jelenlétének köszönhetően.

A szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is. Emellett a katekinek védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

A zöld tea fogyasztása előnyös, mivel abban kevesebb koffein található, a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart.

nyugdijaszoldtea_1.jpg

Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknak az idősödő nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, magasabb a csontsűrűségük, és kisebb mértékű a csontritkulásuk, mint kortársaiknak számol be a WebMD amerikai egészségügyi portál.

A kutatás során 275, olyan 70 és 85 év közötti ausztrál nőt vizsgáltak, akik egy öt éves oszteoporózis kezelésen vettek részt, mely a fekete és zöldtea hatásait vizsgálta. Természetesen a vizsgálat elején és végén is mérték a résztvevők csontsűrűségét.

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a rendszeres teafogyasztók csontsűrűsége nagyobb, mint kortársaiké. Ezen kívül a csontritkulás mértéke is kisebb volt a vizsgálatban résztvevők esetében, mint a nem teázóknál,azonban megjegyezték, hogy nem találtak összefüggést a naponta elfogyasztott tea mennyisége és a csont ásványi-anyag sűrűsége között.

Címkék: tea, hatás, zöld tea