Zöld tea feldolgozása és fajtái

A zöld tea egyáltalán nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

zoldtea-ultetveny.jpg

Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek és a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajta. A belőle készült főzet smaragdos színű, kanári-kék beütéssel.

Fontosabb termelő országok Kína és Japán.

Longjing az egyik leghíresebb és legjobb minőségű tea egy híres tradicionális zöld tea fajta Kína Zhejiang tartományaiból. Rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert. A Longjing-et hét osztályba sorolják Superior, Special, 1-től 5-ig. A Longjing leveleit is serpenyőkben szárítják, hogy megállítsák a fermentáció folyamatát. A tea előállításánál a fermentáció a frissen szedett levelek száradása, ami oxidációval jár. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan.

Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel. A tea C-vitamint és aminosavakat tartalmaz, valamint a teák között a legmagasabb katekin-koncentrációval rendelkezik.

A Gunpowder tea kínai zöld tea fajta, melyet Kína Zhejiang tartományában állítanak elő. A tea minden egyes levelét kis golyóvá gyúrják össze. Valószínűleg az angol neve onnan származik, hogy a tea hasonlít a puskaporra.

A Puer/ öreg tea /a legkülönlegesebbnek tekinthető az elkészítési módját illetően. Puer dél-kínai városról kapta a nevét. A puer teát minden esetben a legjobb minőségű zöld teából állítják elő, amelyet tömbökké préselnek, egyesével becsomagolnak, és sok sok évre elásnak a föld alá egy ládában, vagy száraz, sötét és állandó hőmérsékletű helyre süllyesztik. A teatömbök elkészítése során a friss zöldteát általában ötféle (lapos és kerek, rúd, tégla, csésze forma és gömb)öntőformába rakják, amelyekben forró gőz fölött tartva, igen erős nyomással összepréselik. Így a tea vályogtégla-szerű szilárd formát vesz fel. Ezeket a teatömböket megszámozzák, és nyilvántartják őket, hogy lehessen tudni a korukat. A puer teákat sem fermentálják teljesen, de jobban, mint az oolong teákat. Általában 10, 15, 20, 35, 50 évig tartják őket, gondosan ügyelve az optimális körülményekre. Az évek folyamán a ginzenggel összemérhető energiát gyűjt össze, és az egyik legkíméletesebben normalizáló és egészségvédő hatással van a szervezetre. Rendkívül különös föld íze van, forrázata sötét vöröses-barna. Nagyon magas az antioxidáns és ásványi-anyag tartalma.

Aracha egy Japán, nyers zöld tea.

Bancha Japán "közönséges tea", hasonló, mint a sencha (csak idősebb levelekből), alacsony koffeintartalom, sok kalcium, Japánban mindenütt ugyanazon növényről szüretelik, mint a senchát, viszont azzal ellentétben a negyedik-ötödik-hatodik levelet szedik le (a senchánál a friss levélhajtást az első két levelet). Ezért ez egy egyszerűbb tea, ami kevesebb koffeint tartalmaz, mivel a fiatalabb levelek magasabb koffeintartalmúak és jobb minőségűek.

Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet.

Címkék: tea, zöld tea, Japán, Kína