A zöld tea napjainkban

Napjainkban a  zöld tea /Camellia sinensis/ egyre népszerűbbé válik, élettani kedvező hatásai miatt.

A zöld tea a fekete teával ellentétben nem erjesztett, minimális oxidációval  készül.  Nem sokkal a szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található  polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

A zöld tea  fajták lényegesen különböznek a  változó termesztési körülmények, a termelés feldolgozása, és a betakarítási idő miatt a különböző országokban.

A zöld tea polifenolokat katechineket, flavonolokat, ásványi anyagokat /aluminium, réz/, vitaminokat /C, B2, D, K/ és illóanyagokat tartalmaz. 

Az erjesztés elkerülésével a levél megtartja eredeti természetes fényes zöld színét. A zöld teában kevés koffein van, a fekete tea koffein tartalmának egyharmada.  Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek és a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajta. A belőle készült főzet smaragdos színű, kanári kék beütéssel. 

A Bancsa tea  egy Japánból származó, mindennapi fogyasztásra szánt, viszonylag olcsóbb árfekvésű zöld tea. Az év folyamán egy későbbi szüretből származik (jellemzően nyár végéről, illetve ősz elejéről), így nagyobb, öregebb levelekből készítik (az első szüretből származó levelekből állítják elő a Szencsa teát). Durva törésű, viszonylag nagyobb darabokból áll. Koffeint csak kismértékben tartalmaz, így gyerekek is fogyaszthatják, illetve az esti órákban, akár lefekvés előtt is iható. C vitamin tartalma viszonylag magas.

Főzete sárgás-zöldes színű, karakteres ízű.

Az idősebb levelek koffeintartalma alacsony, és sok kalciumot tartalmaz, ezért az egyszerűbb teáknál, Japánban csak a  negyedik-ötödik-hatodik levelet szedik le. A fiatalabb levelek magasabb koffein tartalmúak és jobb minőségűek.

A zöld tea általában hosszan tartó frissítő hatással van a szervezetre. 

A legrégebben felfedezett és fogyasztott teatípus.

 A zöld tea jelentős mértékben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a szervezetben semlegesítik az öregedésért felelős szabad gyököket,  emellett számos ásványi anyag és vitamin található, melynek következtében a tea csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, fluortartalmának köszönhetően pedig jó hatással van a fogakra, és segít a száj és az íny egészségének  megőrzésében.

belso_harmonia.jpg

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak. 

Kutatások bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az immunrendszer erősítésére, a fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni védekezésben, a rákmegelőzésében, és a szív és érrendszeri betegségek  megelőzésében is, hosszú múltra visszatekintő tapasztalati tények igazolják.

A zöld teákhoz sem cukrot, sem más ízesítőt nem használunk. Fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása.

 

Címkék: tea, zöld tea, Kína