Zöld tea fajtái és élettani hatásai
A zöld tea (kínaiul, pinyin: lǜchá) a szó szigorú értelmében vett tea, mely a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. Alapvetően Ázsiában népszerű ital, de napjainkban, köszönhetően többek között kedvező élettani hatásainak, egyre kedveltebb nyugaton is.A legfontosabb termelő országok:Kína és Japán.
A Longjing tea (egyszerűsített kínai: tradicionális )az egyik leghíresebb és legjobb minőségű tea. Rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan. Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel. A tea C vitamint és aminosavakat tartalmaz, valamint a teák között a legmagasabb katechin-koncentrációval rendelkezik.
A Puer vagy más néven öreg tea tekinthető a legkülönlegesebbnek az elkészítési módját illetően. Puer dél-kínai városról kapta a nevét. A puer teát minden esetben a legjobb minőségű zöld teából állítják elő, amelyet tömbökké préselnek, egyesével becsomagolnak, és sok sok évre elásnak a föld alá egy ládában, vagy száraz, sötét és állandó hőmérsékletű helyre süllyesztik. Ezeket a teatömböket megszámozzák, és nyilvántartják őket, hogy lehessen tudni a korukat. Általában 10, 15, 20, 35, 50 évig tartják őket, gondosan ügyelve az optimális körülményekre.
Az évek folyamán a ginzenggel összemérhető energiát gyűjt össze, és az egyik legkíméletesebben normalizáló és egészségvédő hatással bír. Különös föld íze van, forrázata sötét vöröses-barna. Nagyon magas az antioxidáns és ásványi-anyag tartalma.
A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a puernek nem csak koleszterincsökkentő hatása kiváló, hanem gyógyíthatóak vele a szív és érrendszeri problémák, valamint rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szívinfarktust is.
A zöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katechin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát.
A katechin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.
Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti.
Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét.
Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát.
Normalizálja az emésztést, a bélműködést.
Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.
Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.
Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!